Adevărurile brutale ale ultimei poziții ale lui Maduro în Venezuela

Veștile proaste continuă să sosească din Venezuela. Un articol recent din The New York Times a descris modul în care regimul socialist al președintelui Nicolás Maduro folosește noi practici brutale pentru a ține sub control forțele armate de 160.000 de membri. Paradoxal, gestionarea economică penibilă și vasta birocrație care au adus țara în acest moment îl obligă pe Maduro să trădeze soldații pe spatele cărora fondatorul regimului, regretatul Hugo Chávez, și-a construit viziunea asupra unei noi Venezuele. Lecția finală este că foamea este neîntreruptă și a făcut necesitatea unei tranziții de putere în aproapele nostru și mai urgentă. Cu toate acestea, discuțiile guvernului cu opozanții parlamentari par să fi stagnat și nici nu se poate vedea o cale de ieșire imediată din tragedie.

Un caz menționat în articolul Times este cel al căpitanului Rafael Acosta Arévalo, citat anterior de Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet. Acosta a fost înmormântat la 10 iulie, la trei săptămâni de la moartea sa, împotriva dorințelor soției sale și pe fondul strictei securități a statului. Cele cinci rude autorizate să participe la înmormântare nu l-au putut vedea, a declarat zilnic SUA, în timp ce cadavrul era învelit în plastic. Informațiile scurse dintr-o autopsie au indicat că Acosta a fost supusă bătăilor și electrocutării.

Răspunsul oficial al guvernului Maduro cu privire la acest lucru și la cazuri similare a fost să admită abuzurile comise de membri militari, dar insistă că nu există un program sistematic de tortură pentru oponenți și soldați rebeli. Cu toate acestea, semnele sugerează că Maduro a permis, de fapt, utilizarea acestor metode pentru a preveni orice răscoală potențială în cadrul armatei.

Înaltul comisar a ajuns la concluzia că electrocutarea, bătăile, sufocarea și chiar violența sexuală au fost utilizate ca tactici împotriva prizonierilor care sunt lipsiți de proces și, în multe cazuri, se confruntă cu acuzații fără fundament. Regimul este paranoic și cu un motiv întemeiat. Guvernul a zădărnicit mai multe planuri de ucidere a lui Maduro, chiar dacă regimul a spus întotdeauna că nu va recurge la tratamente inumane sau rușinoase. Această promisiune, se vede, a fost încălcată. Acesta este încă un motiv pentru care Maduro ar trebui să renunțe.