nasa starbucks

Ce au in comun Refresh.ro, NASA, Starbucks, Procter & Gamble si UNICEF?

Pai toti sunt niste capitalisti nenorociti care exploateaza tinerii talentati la design (si nu numai). Ma uitam peste proiectul betacup, al lui Starbucks, si mi-am amintit de scandalul iscat prin februarie de un concurs lansat pe Refresh. Se cereau propuneri de logo si se oferea nu mai stiu ce premiu. Irelevant. Dar imi amintesc ca a fost halimai mare prin comentarii cu replici din categoria “cine esti tu, bah, arogantule?”.

Trec peste amanuntul ca o parte dintre domnii aceia foarte suparati desenau cam cum fac eu in PowerPoint. Dar tonul discutiei era asa alarmat si dramatic si revansard, de parca s-ar fi comis o mare impietate.

Sa ne intoarcem insa la tampitii aia din Vest, carora le arde de joaca in toiul crizei. betacup este organizat impreuna cu jovoto, un site care organizeaza astfel de concursuri pentru o multime de nume mari. NASAUNICEFCASIOVeltins sunt doar cateva dintre exemple. Tema concursului sustinut de Starbucks este: find the best ideas to eliminate paper cup consumption and help bring these ideas to life.

Cu alte cuvinte Starbucks se da o companie super-preocupata de ecologie si dezvoltare durabila. Dar ii pune pe amaratii de consumatori sa vina cu idei despre cum ar trebui facuta chestia asta. Si nu e prima oara cand fac asta. Cu MyStarbucksIdea isi exploatau clientii in acelasi fel.

Cum tot m-am afundat in tema am mai gasit si un concurs mai vechi (2007). Facut chiar de Procter & Gamble, adica taticul brandingului si al marketingului modern. Cer nici mai mult nici mai putin decat “reinvent the package design of Maestro Limpio®, Buena Vibra®, Salvo®” si “in-store point of sale design“. Pentru cine isi imagina ca un logo Refresh e vreun brief complicat sa se mai uite odata la cel de mai sus.

Dau un exemplu si de la noi de acasa, cu concursul de design al copertei pentru “Ultima noapte de dragoste, prima noapte de razboi”, de Camil Petrescu (mi-a picat la o teza, prin liceu, dar asta e alta poveste). Gasiti pe contul de Flickr design.challenge o serie de executii foarte frumoase.

Morala. Concursurile astea nu sunt facute pentru designeri mari sau agentii de profil. Sunt pentru juniori, pentru cine are chef de joaca si, mai important, au ca scop doar dialogul cu o anumita comunitate. Cine isi imagineaza ca un client serios cauta solutii de branding asa trebuie ca e naiv rau.

Addenda. Si-a luat si Costin Cocioaba un pic viteza afirmand postbellum ca a “daramat industria de design”. Asta e ca si cum as prinde eu o blogerita prin Cismigiu, i-as pune piedica sa cada de pe role si pe urma as scrie pe blog ca am bagat online-ul romanesc in spital.