sorin oprescu

Cu prietenie, pentru Sorin…

Vreau sa precizez de la inceput ca am semnat listele pentru candidatura lui Sorin Oprescu. Din prietenie. O prietenie veche si frumoasa care va ramane si dupa demisia de astazi. Cel putin asa sper. Votul insa am sa i-l dau lui Cristi Diaconescu. Pentru ca eu cred ca Sorin a gresit. Si am sa si explic de ce cred asta.

Scriu acest text si ca fost membru al echipei de campanie de la prima sa candidatura. Si stiu exact ce s-a intamplat atunci si cum a pierdut la mustata. Am stat nopti intregi sa il asteptam si am fost alaturi de el chiar si impreuna cu cei de la organizatia de Bucuresti. Aceiasi care astazi au ales un alt candidat sa ii reprezinte. In acea campanie, principala discutie a fost asupra apartenentei lui Sorin la PDSR. Unii l-au incurajat atunci sa isi faca afise fara sigla partidului. Si asa a aparut primul conflict. Intre Sorin si organizatia de Bucuresti. Toata lumea a pierdut la acel moment. Nu contest faptul ca la turul doi am auzit ca ar fi fost niste discutii. Nu am insa nici o dovada ca Sorin a fost tradat de cineva. Eu stiu exact echipa de la Bucuresti care chiar s-a batut pentru el. Ma refer la oamenii care au facut munca de teren in campanie.

La cea de-a doua candidatura a avut o alta echipa, nu stiu ce s-a intamplat. Stiu insa ca ulterior plecarii lui Dan Ioan Popescu, intre Sorin si organizatia de Bucuresti s-a produs marea impacare. Si uite asa a devenit presedintele organizatiei. Alti ”sfatuitori de bine” (din afara partidului) i-au explicat ca nu ar fi rau sa candideze si la o functie in conducerea centrala a PSD. Fara insa a avea o garantie ca va castiga. Si mai mult, nu avea nici sprijinul organizatiei pe care o conducea. Am spus de mai multe ori faptul ca partidul este o organizatie foarte complicata. Degeaba ai o imagine buna in afara partidului, daca in interior nu esti la fel de popular. Nu este suficient sa apari la televizor si sa spui ce nu merge in partid. In general, oamenii de la baza partidului nu au agreat astfel de atitudini.

La acest moment cred ca a intervenit marea greseala a lui Sorin Oprescu. A spus ca daca nu va castiga competitia la Congres, va demisiona din fruntea organizatiei Bucuresti. Si asa a si facut. Ori daca el stia ca doreste sa candideze la Primaria capitalei nu avea voie sa abandoneze tocmai organizatia care ar fi trebuit sa il sustina.  Mai ales in conditiile in care stia clar ca nu va castiga presedintia PSD.

Si acum cred ca a gresit. Si mai cred ca a cazut in capcana unora care vor sa loveasca tot in partid. Iar se vorbeste de intelegeri subterane si aranjamente in favoarea PD-L. Nu am nici o dovada ca ar fi asa. Sunt zvonuri. Insa stiu ca in cazul unui esec al lui Cristian Diaconescu, Sorin va fi vinovatul de serviciu. De ce? Pentru ca a spart voturile PSD.

Nu imi imaginez ca Sorin crede in sondajul Gallup care a fost aruncat astazi pe piata. Este o mare mizerie. Un sondaj telefonic facut in randul abonatilor Romtelecom. Ce relevanta are un astfel de sondaj?  Sa fim seriosi. Ca intotdeauna insa adevarul este la mijloc. Ambele parti au gresit. Pacat insa ca PSD pierde un om de baza, un bun manager, apreciat de oameni pentru ce a facut in cele doua spitale iar Sorin ramane sa se lupte singur, inconjurat de cativa aliati de conjunctura. Numai cine nu a facut campanii electorale nu stie ce inseamna sa nu ai oameni in sectiile de votare. De aceea candidatii independenti au din plecare sanse mult mai mici.