fashion

Cum revigorează Instagram istoria Fashion-House Partea a II-a

Curiozitate și prudență

În ultimii 15 ani, cele mai mari nume în materie de modă de lux au depus mari eforturi pentru organizarea arhivelor lor, explorarea moștenirii lor și utilizarea acesteia prin organizarea de expoziții și publicarea de cărți. Expoziția care sărbătorește 70 de ani de la Dior, organizată de Muzeul de Arte Decorative din Paris (5 iulie 2017 – 7 ianuarie 2018) a avut un succes deosebit de răsunător, atrăgând 708.000 de vizitatori și demonstrând că etichetele de modă și instituțiile oficiale care lucrează împreună se dovedesc foarte roditoare.

Dar în lumea virtuală lucrurile nu sunt atât de simple. Marile case de modă s-au străduit să găsească tonul potrivit pe rețelele de socializare. Se concentrează pe promovarea de noi produse: geanta din acest sezon sau ultima lor campanie de parfumuri. Problema moștenirii poate fi eliminată atunci când trebuie să concureze cu cerințele pieței. Și cele mai mari etichete folosesc, de asemenea, social media pentru a realiza o formă modernă de damnatio memoriae, un fel de uitare deliberată practicată în Antichitate, unde orice urmă de persoană este distrusă. În secolul XXI, această abordare este folosită pentru a curăța toate platformele online ale activității directorilor artistici aflați într-un singur clic.

La Céline și Burberry, sosirea a doi noi designeri (Hedi Slimane și, respectiv, Riccardo Tisci) a precipitat o curățenie de primăvară: Toate imaginile lucrărilor designerilor precedenți au fost șterse din conturile Instagram ale etichetelor pentru a marca începutul unei noi ere. Totuși, câțiva utilizatori de web au ignorat această strategie de marketing și au creat conturi care sărbătoresc designerii de ieșire. Un astfel de cont este @oldceline, care aduce un omagiu lucrărilor lui Phoebe Philo pentru eticheta franceză. Când toată lumea își apără propriul petic de teren, se poate simți că nu există suficient spațiu pentru toți. Reacția caselor de modă la aceste conturi, dincolo de controlul lor, a fost până acum un amestec de curiozitate binevoitoare, neîncredere și neputință.

„Desigur, toată lumea este liberă să publice imagini care sunt accesibile gratuit pe internet”, spune Bruno Pavlovsky, președintele modei la Chanel. „În principiu, aceste conturi de fani nu mă deranjează atât timp cât nu interferează cu strategia de comunicare a etichetei. Asta va trebui să urmărim cu atenție în următorii câțiva ani.”