fashion

Cum revigorează Instagram istoria Fashion-House Partea I

Pasionații de modă amatori folosesc o nouă tehnologie pentru a sărbători trecutul pre-internet și forțează etichetele să le reconsidere arhivele.

PARIS – Într-o cameră îngustă, labirintică, scaunele din aur sunt aliniate la pereți. Modelul de top Amber Valletta se îmbrăcă în mod asemănător de-a lungul podiumului, purtând o creație cu adevărat minunată: un palton Chanel haute couture cu decorațiuni de Lesage, conceput de Karl Lagerfeld și inspirat din colecția de ecrane din lemn lăcuit de la Coromandel, Gabrielle Chanel. Anul este 1996, iar evenimentul prezintă una dintre cele mai frumoase colecții pe care legendarul designer german le-a produs vreodată, deși nu existau desigur smartphone-uri în preajmă pentru a-l imortaliza. Și totuși, iată, momentul prins în toată gloria sa – pe Instagram.

Pentru asta îi putem mulțumi lui Ilius Ahmed, creatorul contului @unforgettable_runway, care a încărcat videoclipul vintage pentru ca lumea să îl poată vedea. Filmările sunt dintr-unul dintre numeroasele videoclipuri pe podiumul pe care absolventul Central Saint Martin a petrecut-o ani de zile colectând. Artefacte de la o vârstă pre-internet, videoclipurile de la casă de modă scânteie ca niște pietre rare.

Succesul lor pune o întrebare mai mare despre istoria online.

Ahmed face parte dintr-un nou val de „istorici de modă” amatori care au preluat Instagram. Numerele lor de urmăritori cresc de la o zi la alta: contul @mcqueen_vault, creat în septembrie anul trecut, este dedicat activității lui Lee Alexander McQueen și casei sale de modă. Are deja peste 44.000 de adepți. Opera lui John Galliano s-a dovedit, de asemenea, a fi o inspirație pentru mulți: @ diorinthe2000s (53.000 de adepți) și @diorbyjohngalliano (39.000) mențin în viață moștenirea designerului englez.

Instagrammerii s-au stabilit rapid ca surse credibile, iar urmașii lor includ numeroși interni din industrie: designeri, jurnaliști sau stilisti precum Marc Jacobs, Alexander Fury sau Ellie Grace Cumming (două dintre cele mai mari talente din jurnalismul de modă englezesc). Unele dintre cele mai prestigioase ziare publică și funcții despre conturile lor de modă.