Blog

De ce este dificil in mediul online?

Pe unde te uiți în jur toată lumea împinge brandurile și companiile spre online. “Trebuie să fii online, trebuie”. Ori mie acest avânt revoluționar îmi stârnește instinctiv reacții de oltean încăpățânat. Da’ de ce trebuie, vere? Nimic nu trebuie. Nici TV nu trebuie, nici print nu trebuie. Nimic nu trebuie. Dacă eu vând ChitilaCola™, numai bună de stins votci contrafacute, ce să caut în online? Abia o treime din consumatorii patriei sunt online și ăștia sigur nu sunt ai mei.

Pornind de la reacția abia menționată am stat și m-am gândit. Știm ce căutam în online. Brand engagement și consumer driven marketing și o mulțime de alți termeni pretențioși în engleză. Dar nu există și motive pentru care ar trebui să ne ținem deoparte? Să fie online-ul un fel de Tărâm Sfânt unde mergi în pelerinaj, pentru că te așteaptă numai lucruri bune? Nu tocmai (părerea mea).

Bloguri și social media: hic sunt leones! Așa scriau romanii pe bucățile de hartă care corespundeau unor zone necartografiate. Mă iertați pentru didacticism, dar expresia se potrivește perfect. De fapt tot ce facem în zonele de mai sus e construit pe intuiția că ar face bine brandului. Știm, în mare, cam câți oameni se învârt pe acolo și atât. Nu există studii despre audiență care să stea în picioare la o privire mai critică. Știm care e traficul unui anume blog și știm câți oameni au cont pe Twitter. Și ce dacă? Ăsta e doar un indicator dintre toți cei de care am nevoie ca să construiesc comunicarea unui brand. Apoi vine problema cu evaluarea; o obsesie perfect justificată a marketerilor. Ce îmi iese mie pentru ce/cât am investit? Sunt doi indicatori de bază: vânzări și reputație a brandului. Nu un număr de cititori, nu un număr de comentarii, ci efecte. Aproape imposibil de măsurat în momentul ăsta.

Nu e o joacă. În online intri ca să rămâi. Nu e un loc pentru teste și nu e un loc unde să activezi sezonier, ca la TV. Audiența din online e angajată în conversații și penalizează inconstanța. Nimeni nu o să se supere pe un brand că a dispărut din paginile revistelor. Dacă dispari din online există consecințe: nu mai ești considerat un partener de încredere, nu mai ești acceptat în comunitate. Ești doar un pieton care se uită la trafic și decât așa mai bine lipsă. Iar caracteristica asta ne duce la punctul următor.