Fără Amazon ar fi greu

Piața bursieră nu este doar un indicator al succesului economic, ci și al relațiilor de putere. De asemenea, ne spune foarte multe despre starea actuală a societății și despre impactul fără precedent al internetului, în special.

Cele mai mari cinci companii din lume sunt Apple, Amazon, Alphabet (compania mamă Google), Microsoft și Facebook. Toți – cu excepția Facebook – au trecut sau se apropie de pragul de 1 trilion de dolari. Aceiași Big Five nu ar putea exista fără internet, iar fără ei, internetul ar fi foarte diferit de ceea ce este astăzi.

Într-adevăr, nu există niciun eveniment, evoluție sau proces în istoria omenirii care s-a schimbat și a influențat întreaga lume și viața individuală a miliarde de oameni așa cum a făcut-o internetul în doar două decenii. Chiar și revoluția științifică și tehnologică din secolul al XVIII-lea – care a adus la mecanică, electricitate, producție în masă, mijloace de transport noi – a durat mult mai mult decât această revoluție nouă și modernă.

Cu internetul, lumea a trecut printr-o transformare completă. Din ce în ce mai mulți oameni trăiesc, iubesc, urăsc și lucrează cu și prin intermediul internetului. Politica, viața profesională, călătoriile și comunicarea au fost toate transformate. Dacă o persoană din secolul al XI-lea a ajuns în 15, s-ar putea să se adapteze. Dar dacă cineva a căzut într-o perioadă de timp de la 1850 la 2018, s-ar sfârși într-o lume incomprehensibilă.

Marea schimbare de cumpărături

Amazon este unul dintre acele fenomene care definesc începutul erei digitale. Nu mai cumpărăm de la magazine locale. În schimb, achiziționăm ceea ce avem nevoie prin smartphone-uri și computere. Pentru achizițiile online, livrarea constă într-o combinație de metode moderne și tehnologie mai veche – mesagerii prost plătiți aduc produsul asamblat de la lucrătorii de ambalare prost plătiți. Dar și acest lucru se va schimba probabil în viitorul apropiat prin sisteme logistice și de livrare automatizate controlate, în mare parte, de ceea ce numim inteligență artificială.

Oricum, aproximativ o treime din comerțul online din Germania este deja dominat de Amazon. Este posibil ca magazinele fizice și cumpărăturile online să existe unul lângă celălalt de ceva timp. Din punct de vedere practic, însă, vom avea nevoie de mai puține și mai puține magazine fizice în anumite locații. Magazinele vor supraviețui acolo unde pot transmite o experiență – vorbind cu o persoană în loc de un robot, plimbându-se prin coridoare reale în loc de defilare.

Vizitarea unei străzi comerciale este o experiență socială. Acest lucru este similar cu trecerea treptat la streaming (ex: muzica), spre deosebire de a asculta muzică pe stereo de modă veche. Amazon face atât: vinde viniluri și CD-uri, dar oferă și muzică în flux. Nu e de mirare că Amazon a deschis și librării aici și acolo.

Într-un sens, o librărie Amazon este un fel de club de re-enactment pentru iubitorii de istorie. E ca și acei oameni care se îmbracă în uniforme de epocă și pretind că s-au întors în războiul civil din SUA. Re-enactorul crede că se confruntă cu ceva obișnuit. Oricine intră într-o librărie Amazon este, în acest sens, un re-enactor al ceea ce era obișnuit.

Puneți carul înaintea calului

Amazon exemplifică o altă evoluție inversă, una în care comerțul precede procesul de fabricație. Timp de secole era invers: oamenii făceau lucruri, iar mai târziu, dacă aveau un surplus și voiau alte lucruri, făceau troc. Amazon este diferit: pune mai întâi comerțul. Dar, după ce a avut un succes sălbatic pe acest front, compania și-a dat seama că ar putea promova comerțul prin propria sa producție. Drept urmare, acum există o mulțime de lucruri – de la filme la alimente și textile – pe care Amazon le produce în prezent.

„Cine n-a cumparat niciodata de la Amazon?

De altfel, același principiu predomină într-o altă zonă pe care o cultivă Amazon: publicarea. Aproape oricine poate publica o carte pe Amazon. Nu mai trebuie să lucrați cu agenți, editori aroganți sau editori și librării – pentru că Amazon este totul. Dacă scrisul vinde, este bine.

Da, pentru cei care au crescut în secolul XX, dominația acestor companii digitale este tulburatoare. Și totuși, cine, cu excepții reduse, nu are un telefon mobil și nu folosește internetul? Cine folosește încă o cameră de film? Cine n-a cumparat niciodata de la Amazon?

Amazonul distruge librăriile. Și pentru că librăriile sunt mai importante decât magazinele de bacanie, mulți încercă să nu cumpăre lucruri prin Amazon. Acest lucru s-a întâmplat până când cartea respeectivă se găsea doar pe Amazon, și mai era și la un preț foarte bun. Sistemul este foarte simplu, ai nevoie de un Kindle (proiectat de Amazon) și atât.

Astfel, librăriile încep să dispară. Amazonul merită un trilion de dolari. Compania și-a dat seama că ar putea promova comerțul prin propria sa producție. Drept urmare, acum există o mulțime de lucruri – de la filme la alimente și textile – pe care Amazon le produce în prezent.