generatie

Generatia mult prea educata

Mi se întâmplă în ultimul timp să mă întâlnesc din ce în ce mai des cu foşti colegi din liceu sau şcoala generală. Mai aflu noutăţi despre ei sau despre cei cu care încă nu m-am reîntâlnit. Pe unii nu i-am mai văzut de la banchetul de după terminarea studilor, iar între timp s-au scurs ani buni în care mulţi au trecut prin una-două facultăţi şi vreo alte două-trei mastere. Mă uit îndeosebi la cei care erau mereu fruntaşii clasei şi premiaţi la sfârşitul anului şcolar. După atâţia ani de şcoală ei par cei mai nerealizaţi.

Mă întreb la ce le-o fi folosit atâta şcoală, aşa mult timp irosit cu nasul în cărţi, atâţia bani cheltuiţi degeaba pe chirii sau cămine prin marile centre universitare ale patriei dacă acum sunt agenţi comerciali, şoferi pe taxi sau încearcă să vândă pe stradă asigurări de viaţă. La ce le-a folosit faptul că erau mereu cei care nu vroiau să chiulească de la ore împreună cu restul clasei, la ce le foloseşte materia tocită pentru tezele de sfârşit de semestru şi banii daţi pe meditaţii în liceu pentru a lua note mari la Bac sau la admiterea la facultate. Şi să nu o aud pe aia cu “e criză şi acum orice loc de muncă e bun”, pentru că atunci când ai pretenţia că eşti foarte bine pregătit îţi găseşti post bun în domeniul tău!

Nu zic că toţi o duc rău sau că nu sunt buni în ceea ce fac, dar majoritatea dintre ei nu pot justifica unde se regăsesc, în meseria lor zilnică, cunoştinţele pe care se presupune că le-ar fi acumulat în anii de liceu şi în anii studenţiei. Am spus-o mereu şi am să o repet: poţi fi cel mai bun  la învăţătură din clasă sau din grupa de la facultate dacă toceşti toate cursurile, însă dacă nu-ţi merge capul, dacă nu-ţi fuge mintea poţi considera că ai făcut degeaba şcoală. Cunosc mult mai multe cazuri în care cei care nu excelau la învăţătură în timpul liceului sau studenţiei s-au descurcat în viaţă şi acum o duc bine, decât cazuri în care premianţii să fi reuşit în carierele lor.

Aşadar, să lăsăm la o parte teoria; cu toţii suntem buni la teorie, dar practica este cea care ne omoară!