In Buenos Aires oamenii adopta conceptul Zero Waste

Ți-e sete, cumperi o sticlă cu apă. Plastic. Îți arunci sticla goală de șampon. Plastic. Frigiderul îți pune cumpărăturile într-o pungă. Plastic. Ia o cafea de la o mașină la birou. Plastic. Trebuie să cumpărați biscuiți, pastă de dinți sau detergent? Plastic, plastic, plastic. Exemplele sunt abundente și omniprezente, și atât de des trec neobservate. În timp ce autoritățile încep să acționeze, cu mișcări precum cele din Buenos Aires care interzic distribuirea paielor de unică folosință, unii argentinieni au mers mai departe și s-au alăturat mișcării Zero Waste, care ar elimina sau ar reduce cel puțin semnificativ gunoiul.

Unul dintre purtătorii de steaguri din acest oraș este cântăreața, actrița și ecologistul Connie Isla, care a invitat ziarul Clarín să-i viziteze casa. În bucătărie există un burete de iută și tacâmuri de bambus. Există două pubele pentru a separa reciclabile și non-reciclabile și un vas de compost pe balconul său pentru a transforma deșeurile în îngrășământ. Practic a oprit cumpărăturile la supermarket, pe care le-a înlocuit cu magazinele alimentare și la care ia o pungă de bumbac pentru a duce mâncarea. Odată ajuns acasă, ea pune produsele în borcane de sticlă. Când vizitează târgurile, ia un recipient compartimentat și le cere vânzătorilor să pună mâncare acolo. Ori de câte ori i se oferă o pungă de plastic, ea dă răspunsul simplu și eficient, „Nu, mulțumesc”.

În geantă, ea poartă de obicei o cutie în stil tupper, câteva articole de tacâmuri „verzi” și o sticlă de apă reutilizabilă. De asemenea, va purta fructe în cazul în care se simte flămândă în timp ce iese, astfel încât să nu cumpere o gustare, care este de obicei ambalată. În baia ei puteți găsi o periuță de dinți din bambus (biodegradabilă), o perie din lemn manuală, șampon solid și balsam și săpun pe bază de legume. Connie își face propria pastă de dinți, cu ulei de cacao virgin și ulei de mentă. De asemenea, a învățat să facă deodorant. „Era pe jumătate lichid, cu ulei esențial de mentă, ulei esențial de lavandă și un pic de alcool”, spune ea. Ulterior a schimbat asta pentru o cremă deodorantă naturală.

Anul acesta a decis să nu mai poarte machiaj. Nu aplică decât o cremă de curățare a feței, vândută în borcane de sticlă refolosibile. Când este golit, ea o returnează și i se administrează o reumplere. În loc de tampoane, folosește o cană menstruală și tampoane sanitare din bumbac reutilizabile. Este un proces, „nu putem face totul dintr-o dată”, spune ea, adăugând „există atât de multe lucruri pe care le putem face pentru mediu, animale și societate. Am început să mă informez treptat și să fac mici schimbări în viața mea”.

Poate părea extrem, și totuși tot mai mulți argentini trăiesc în acest fel. O dovadă în acest sens este grupul Facebook numit Comunidad Argentina Zero Waste, cu peste 3.300 de membri care fac schimb de sfaturi și experiențe. Pentru a clarifica, în primul rând: Zero Wasters dorește să reducă plasticul cu o singură utilizare, dar acest lucru nu este totul. Filozofia lor include cele cinci R-uri sau acțiuni pentru reducerea deșeurilor: Refuzați, Reduceți, Reutilizați, Reciclați și Rotiți sau faceți compost.