Multe concepții greșite despre „liberalism”

Văd o tendință din ce în ce mai disconfortantă de a disparea „democrația” în rândul persoanelor care se declară liberali, probabil presupunători ai tradiției europene și a moderației politice. Unii susțin chiar un sistem autoritar și un guvern puternic, ca mijloc de impunere a „liberalismului”, redus aici la dimensiunea sa economică sau la piața liberă nelimitată. Aceștia nu au calitatea de a-și declara aprobarea dictatorilor și a regimurilor care au impus economii liberale sau dereglate. Printre favoriții lor, se remarcă: regretatul militar al Chinei, generalul Augusto Pinochet.

Probabil că acești oameni s-au descurcat când un gânditor liberal a criticat democrația înțelegând-o în sensul ei aristotelic. Filozoful grec Aristotel a considerat democrația sau guvernul de către popor drept un regim pervertit. Ceea ce a vrut să spună a fost că a permis majorității să preia puterea în beneficiul propriu, în excluderea și în detrimentul minorităților. Dimpotrivă, a fost un sistem vertical pe care el l-a numit republica în care majoritatea guvernează pentru a beneficia toată lumea.

 Libertatea este o condiție indivizibilă și nu poate fi modificată parțial fără a fi răsfățată în întregime.

Atunci când un intelectual notabil se opune democrației în acest sens, mulți oameni confuzi concluzionează imediat că se referă la sistemul democratic modern – cu defectele, eșecurile și procesul constant de îmbunătățire, acesta este echivalentul nostru modern al republicii aristotelice. Acești oameni repetă mantra că nu există libertate politică fără libertate economică și că este adevărat – dar la fel este invers. Tiranul sau gașca de oligarhi își vor folosi în mod inevitabil puterea politică pentru a favoriza interesele lor, ceea ce distruge drepturiile economice mai largi. Este ceea ce se întâmplă în China și ce s-a întâmplat cu Pinochet, care a folosit fonduri publice pentru securitatea personală după ce a părăsit funcția. Libertatea este o condiție indivizibilă și nu poate fi modificată parțial fără a fi răsfățată în întregime.

 Astfel de concepții greșite apar atunci când liberalii se apropie de grupurile conservatoare.