Promovare online si offline

Patru motive pentru care promovarea merge mai departe de online

Online-ul nu e ieftin. E mai puțin costisitor decât alte medii, dar nu e gratis. Producțiile (de site-uri, de blog-uri, de conturi sau de ad-uri) au costuri neglijabile, însă costurile de resurse umane bat oricând print-ul sau TV-ul. Ai nevoie de oameni dedicați, care să cerceteze, să monitorizeze și să intervină în conversație. Odată ce ai intrat trebuie sa fii acolo 24/7. Dacă nu aloci resurse suficiente (financiare și umane) mai bine nu te bagi.

România e în faza adolescenței. E mult entuziasm, multe încercări și foarte mari șanse să întâlnești parteneri de dialog care nu sunt profesioniști. Destul de puțini sunt cei care au un background solid în marketing și știu cum să (se) vândă. Rari sunt cei care au intuiția că ar trebui să își ajute potențialii clienți sau colaboratori să înțeleagă mediul și beneficiile specifice. Tentația să pui o piedică și pe urmă să râzi cu gașca e prea mare. E drept, încăierările sunt mărunte, dar sunt.

Investiția în online îți schimbă compania. Nu este doar o decizie privind alocarea bugetelor de marketing. Ca să fii unul dintre jucătorii importanți trebuie să îți schimbi în întregime cultura organizațională. Trebuie să fii transparent, să fii capabil să îți asumi riscuri, să fii flexibil. Paradigma clasică comandă-control nu funcționează. Simpla adaptare a campaniilor din offline e doar subiect de caterincă. Dacă nu ești gata să îți asumi toate aceste schimbări in business-ul tau mai bine nu intri deocamdată.

Nu construiesc o pledoarie împotriva unui mediu. E doar un îndemn la echilibru, pentru toate părțile. Înainte să se plângă că sunt ocoliți de bugete oamenii care activează în online ar trebui să își pună problema dacă reușesc să ofere soluții pentru problemele de mai sus. Marketerii la rândul lor ar trebui să facă eforturi să înțeleaga mediul înainte să îl respingă doar pentru că o acțiune sau două au fost niște eșecuri.

Pe termen lung anumite branduri nu pot ocoli blogurile și rețelele sociale. Dar pot să le cerceteze bine înainte și să aleagă cu grijă când și cum apar acolo. Dacă te duci doar pentru că “trebuie” ești o victimă sigură.