Verificarile pram – operatiuni ce asigura exploatarea in siguranta a sistemelor electrice

Instalatiile electrice sunt circuite extrem de complexe care alimenteaza locuintele si cladirile cu energie electrica. Acestea sunt esentiale pentru ca reusesc sa sporeasca gradul de confort si imbunatatesc calitatea vietii. Pentru a evita fluctuatiile de tensiune si distrugerea bunurilor electrice si electrocasnice se impune periodic realizarea de inspectii periodice. Aceste verificari la instalatii electrice trebuie efectuate doar de personal autorizat cu instrumente profesionale reglementate prin legislatia in vigoare.

Ce presupune o inspectie la instalatia electrica?

Atat instalatiile nou create, cat si cele vechi, trebuie supuse unor verificari riguroase, atat in timpul executiei cat si dupa punerea in functiune. Aceste operatiuni trebuie realizate conform legislatiei in vigoare de catre persoane autorizate ANRE.

Instalatiile nou infiintate necesita verificari preliminare. Etapele de inspectie preliminara sunt numeroase si trebuie atent efectuate pentru a preveni viciile de montaj. Dupa aceasta etapa trebuie realizate verificari PRAM. Acestea au ca scop principal prevenirea electrocutarii personalului care utilizeaza instalatia electrica si deteriorarea echipamentelor speciale de lucru. De altfel, verificarile PRAM sunt necesare pentru a preveni incendierea cladirilor. In urma acestor inspectii este eliberat un buletin de analiza PRAM, care mentioneaza conditiile de analiza, tipul aparatelor folosite, numele executantului si locul masuratorii. Acest buletin de analize PRAM este necesar si trebuie prezentat la diferite controale efectuate de reprezentantii ai institutiilor statului.

Aceste tipuri de verificari PRAM presupun efectuarea de masuratori specifice la prize, impamantari si paratrasnete, scopul este de a preveni producerea de accidente si electrocutari in timpul utilizarii. Verificarea PRAM este o operatiune ce poate fi realizata cel putin de doua ori pe an, pe timp umed si pe timp uscat, insa conform legii, masuratorile PRAM trebuie efectuate cel putin odata la doi ani.

Termografierea instalatiei electrice, o operatiune complementara necesara

Multe persoane aleg sa efectueze si termografierea instalatilor electrice, odata cu realizarea verificarii PRAM. Aceasta operatiune presupune masurarea campului termic cu ajutorul aparatelor cu dispozitive speciale si inregistrarea radiatiilor infrarosii. Aceasta operatiune ofera informatii cu privire la distribuirea temperaturii in instalatia electrica in timpul functionarii. Aceata aplicatie ajuta la reperarea zonelor cu pierderi de energie, si permite remedierea rapida a pierderilor.

Atat verificarile PRAM cat si masuratorile de termografiere instalatii electrice sunt operatiuni recomandate in special in domeniul industrial in care consumul de energie electrica este ridica. Multi consumatori casnici aleg insa sa isi protejeze locuintele, dispozitivele electronice si facturile si solicita tot mai des astfel de inspectii.