ebook

Ce se pierde in razboiul Online vs. Print?

De ziua mea, in Vama Veche, am primit cadou o carte. Are paginile usor incretite si probabil daca o rasfoiesti bine gasesti si fire de nisip. (Nu, n-am citit-o, ca e destul de groasa. Dar o luam cu mine pe plaja, ca intelectualii, si adormeam cu capul pe ea.)

M-am tot gandit si am tot vorbit, zilele astea, despre supravietuirea tiparului. Vorbesc aici despre carti dar si despre reviste sau ziare (macar o parte dintre ele). Sunt toate legate, in mentalul occidental, intr-o civilizatie a tiparului. Ce se pierde daca le trecem pe toate in online?

Daca raspund “firele de nisip din carte” o sa rad singur de mine, ca fac pe poetul. Dar exprimarea, asa siropoasa cum e, surprinde esenta problemei. Se pierde materialitatea. Pentru unii nu conteaza, pentru altii da. Contactul intre epiderma si textul asezat pe o foaie e prima oara senzual. Inainte sa citesti mangai si mirosi. Textul din calculator e rece; e informatie pura.

Dau cateva sute de mii pe o carte, uneori proasta.

Imi place foarte mult gestul din Lecturi Urbane si ma gandeam daca ar fi la fel de frumos daca Adrian Ciubotarus-ar plimba prin metrouri si ar imparti Kindle-uri. Ar fi la fel de generos, desigur, dar cred ca s-ar pierde ceva din semnificatie. Cartile donate au incarcatura emotionala, in timp ce un e-reader e doar un suport.

Probabil ca e un atavism, dar asta e o diferenta importanta: cartea (si ziarul, si revista) iti permite luarea in posesie. Poti sa cumperi textul si sa il pastrezi. Poti sa il pui in biblioteca, sa aprinzi focul sau sa faci cornete. Poti sa il accesezi cand si in ce forma vrei tu. Poti sa fii disperat cand iti este inundata casa si ti se strica toate cartile. (Nu radeti, ca am patit asta.) E al tau. In textul online esti doar invitat.

Pana acum am scris un text foarte dezordonat, asa ca o sa incerc sa structurez bine macar finalul. Fac pe futurologul si construiesc niste pronosticuri pentru relatia print vs online pe termen lung.

  1. Onlineul va castiga detasat competitia pentru transmiterea si monetizarea de informatie de tip tabloid. Mediul e perfect pentru business-uri de tipul Libertatea, CanCan, Click. Tiparite vor mai fi doar ziare quality si reviste. Mai putine la numar, dar foarte bine scrise, gandite si desenate.
  2. Toata informatia “rece” va fi digitala. Asta inseamna mare parte din piata de carte: manuale tehnice, how-to-uri, chick lit-uri etc. Va exista in continuare public pentru literatura si eseistica pe hartie.
  3. Publisheri mari de print vor avea un market share dominant din piata de online. De indata ce se restructureaza si integreaza regulile jocului in organizatie pot fructifica expertiza in producerea si monetizarea de content.
  4. Cartea va avea volume mici, dar costuri si preturi mai mari. Va fi un produs upper mainstream si/sau premium.