Cum dezvolti increderea in sine a copilului tau

Primii pasi din viata copilului sunt extrem de importanti si se vor masura mai apoi prin felul in care acesta se va putea adapta la situatiile cu care se va confrunta atat ca si copil, dar mai ales ca adolescent cand tentatiile unor cai gresite pe care ar putea sa le urmeze sunt atat de mari. Discernamantul copilului trebuie cultivat exact asa cum cultivam o planta draga de la care asteptam sa primim cele mai frumoase flori. Florile pe care copilul nostru ni le va aduce sunt chiar reusitele sale in viata de scolar, tanar absolvent de facultate si mai apoi om in toata firea ajuns la casa lui.

Jocul este un factor important in viata copilului si veti incerca sa il aduceti in atentia lui imediat ce acesta va incepe sa acorde interes primelor jucarii pe care i le veti oferi. De la primele cuburi si jocuri de imbinare a diferitelor piese, la primele sale jocuri in echipa alaturi de dumneavoastra, si chiar vizionarea controlata a unor povesti cu desene animate trebuie sa dozati trepat in mintea copilului sentimentul de invingator, dar deopotriva si situatia in care ar putea pierde confruntarea oferita de un joc.

Acest lucru este esential in educatia increderii in sine pe care copilul trebuie sa o absoarba treptat prin joc, astfel incat sa inteleaga ca nu intotdeauna poti sa castigi si mai ales ca trebuie sa stii sa si pierzi cu zambetul pe buze. Un copil care nu stie sa piarda nu va avea nimic de castigat, ci mai mult va fi mereu suparacios si indispus, astfel ca in scurt timp va renunta la a se mai juca cu prietenii doar pentru faptul ca nu a fost invatat sa stie sa piarda.

De aceea incurajati-l cat mai des, provocati-l cat mai mult pentru a fi din ce in ce mai atent la joc, pentru a-si cladi o strategie de joc si cat mai multe variante din care ar putea sa o aleaga pe cea mai buna pentru el. Sunt metode care ii cresc considerabil increderea in sine si il coduc la un nivel emotional pozitiv care nu-l va mai lasa sa se intristeze si sa renunte la tot atunci cand ar putea pierde, ci din contra il va motiva si mai mult pentru a reusi sa invinga intr-o alta runda a jocului.

Cum bunul exemplu este o modalitate eficienta si rapida de invatare, ce-ar fi sa ii oferiti un set de DVD-uri cu desene animate clasice din care va putea observa cat de multa ambitie au personajele atunci cand isi pun in minte sa face un anumit lucru. Pe langa amuzamentul evident al acestor desene animate, aveti oportunitatea de a-i prezenta un exmplu care vine cumva din afara, nu neaparat direct de la dumneavoastra, asa ca merita sa incercati.