polizor unghiular

Cum sa utilizezi un polizor unghiular

Un polizor unghiular, cunoscut si sub denumirea de polizor lateral, este o ustensila de mana extrem de versatila. Poate sa taie metal si tigla, otel, beton si alte materiale dure, precum si sa ascuta folosind diverse roti de abrazivi. Aceste roti sunt usor si rapid de schimbat atunci cand se uzeaza.

Avand un polizor unghiular la indemana in domiciliu poate fi util. Acesta poate fi utilizat si pentru lustruirea barelor de protectie auto, pentru indepartarea ruginii si pentru taierea tuburilor.

Iata trei pasi de utilizare a unui polizor unghiular:

1.Alege partile potrivite

Exista multe tipuri de polizoare unghiulare, deci trebuie sa stii cu ce scop il vei folosi. Ia in considerare in primul rand puterea motorului si dimensiunea discului.

Masinile electrice de slefuit, care au tendinta de a avea discuri mai mari, sunt de obicei destinate lucrarilor mai mari si grele care acopera o multiume de suprafete, iar masinile de sflefuit penumatice pot fi manevrate cu usurinta si sunt, in general, rezervate pentru sarcini mai usoare. Dar nu lasa marimea sa te pacaleasca, macinatoarele penumatice pot fi foarte puternice.

Alege un disc care este cel mai potrivit pentru proiectul tau. Exista discuri de slefuire, abrazive ( pentru taierea otelului), tampoane de lustruire, roti de perii de sarma ( utilizate pentru a indeparta excesul de material ca rugina sau ca vopseaua) si discuri de taiat diamant ( folosite pentru a taia suprafete dure precum tigla). Discurile masoara intre 4 si 7 centimetri.

2.Asigura-ti siguranta

Siguranta este extrem de importanta atunci cand utilizezi un polizor unghiular. Poarta o palarie tare, ochelari de protectie, un scut de fata si manusi de lucru in orice moment. Leziunile capului si ale fetei sunt cele mai frecvent asociate cu polizoarele unghiulare. Ar trebui sa fii pregatit corespunzator in ceea ce priveste siguranta sculelor electrice inainte de a le utiliza.

Asigura-te ca trecatorii stau la distanta, iar copiii nu au acces la polizor. Tine bine manerul polizorului cu ambele maini. Daca utilizezi un polizor electric, deconecteaza-l din priza atunci cand este utilizat sau daca schimbi un disc. Nu lucra in apropierea materialelor inflamabile.

3.Utilizarea propriu-zisa a polizorului

Citeste instructiunile de utilizare si cele de siguranta care apar impreuna cu polizorul unghiular. Practica-l folosind pe proiecte de mica avengura pana cand te vei simti confortabil cu utilizarea lui.

Asigura piesa la care lucrezi. Porneste apoi polizorul unghiular. Discul trebuie sa se roteasca inainte de a-l aplica in mod constant pe suprafata de lucru. Strangerea ta ar trebui sa fie ferma, astfel incat sa ai control complet asupra directiei in care se deplaseaza polizorul unghiular.

Cand ai terminat, ridica cu grija polizorul unghiular, opreste alimentarea si depoziteaza-l intr-un loc sigur, departe de copii.