panouri solare

Despre Panouri Radiante

Modalitățile de a încălzi o locuință au evoluat de la simple lemne pe foc, la instalații pe gaz cu apă caldă, sigure, comode și mai curate. Însă mereu este loc pentru un pas înainte și astfel s-au născut panourile radiante. Lumea cere un mod mai economic de a se încălzi, un mod mai curat, mai ușor de montat și de folosit. Iată că se poate și încet, încet sistemele de încălzire cu panouri radiante au evoluat până la foi subțiri de 1-3cm cu posibilitate de a fi personalizate sau dacă bugetul ne permite, îmbrăcate în sticlă și marmură.

Dar ce sunt panourile radiante? Exemplul încălzirii solare este cel mai bun. Așa cum Soarele încălzește Pâmântul așa și panourile radiante încălzesc corpurile din imediata apropiere prin radiație infraroșu. Față de sistemele clasice, cele cu panouri radiante nu încălzesc aerul. Acesta din urmă este încălzit în urma radiației corpurilor ce au fost deja încălzite cu infraroșii.

Folosind radiația infraroșu pentru a ne încălzi, senzația de cald apare mai rapid, mai curat și mai sănătos. Dar este ea oare sănătoasă? Sigur că este. Altfel panourile radiante nu ar fi avut un succes așa de mare pe întreaga piață vest-europeană. Mai mult decât atât, razele infraroșii sunt benefice pentru sănătate. În lumea medicală sunt conoscute ca “razele vieții” pentru efectele benefice pe care le au asupra sănătății. Razele cu lungimi de undă cuprinse între 0 și 20 microni sunt bune pentru sănătate iar cele infraroșii radiate de panouri sunt cuprinse între 4 și 14 microni.

Printre efectele pozitive asupra sănătății se numără: reglarea echilibrului termodinamic al organismelor vii, scăderea rigidității articulațiilor și ameliorarea spasmelor musculare, creșterea fluxului de sânge și a cantității de oxigen la țesuturile deteriorate facilitând reparația acestora.

Sistemul de încălzire cu panouri radiante este unul economic în primul rând datorită efortului minim de care este nevoie pentru a încălzi corpurile. Nu mai trebuie încălzit aerul și apoi corpurile, deci se salvează timp. Apoi senzația de cald se simte mult mai repede și chiar dacă temperatura într-o cameră încălzită cu panouri radiante este mai mică, confortul termic va fi același. În plus se pot atașa termostate fiecărui panou în parte și astfel puteți avea temperaturi diferite în încăperi diferite, împărțite pe segmente separate ale zilei. Bineînteles ca se pot lega mai multe panouri la un singur termostat pentru a controla temperatura unei încăperi mari ce a necesitat un număr mai mare de panouri.
În plus se pot folosi economizoare de energie ce au rolul de a înmagazina surprusul de curent electric în condensatoare proprii și de a-l elibera atunci când consumatorul îl solicită. Astfel se consumă exact cât este nevoie iar noi plătim exact cât consumăm.

Folosirea sitemelor de încălzire cu panouri radiante nu înseamnă că vom avea încălzire gratis și nici că vom plăti foarte foarte puțin. Adevărul despre panourile radiante este că sunt sisteme moderne, mai curate și mai economice și care își fac simțită prezența în timp. Tocmai din această cauză au succes pentru ca sunt produse sincere, care fac exact ce spun. Nu ne încălzesc gratis dar folosite cum trebuie putem reduce facturile și chiar simți îmbunătățiri ale sănătății.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *