calcul asigurari

Factorii decisivi pentru calculul politelor RCA

Fiecare asigurator isi poate stabili propria strategie sau metodologie de calcul a politelor eliberate, insa in general exista o serie de fatori care primeaza in stabilirea pragurilor financiare clasice, asa cum ar fi categoria de varsta a soferului sau istoricul de daunalitate pe care l-a demonstrat pana in momentul respectiv.

Asadar, incepem cu varsta. Interesant este faptul ca in loc sa se efectueze diverse discount-uri pentru persoanele care au o varsta mai frageda, pretul asigurarilor creste invers proportional cu varsta. Astfel, persoanele care inca nu au atins pragul de 30 de ani sunt mult mai predispuse sa plateasca o asigurare scumpa, spre deosebire de soferii cu ceva mai multa experienta. Va intrebati care este rationamentul unui astfel de calcul asigurari? Raspunsul este unul facil daca ne gandim la prudenta pe care o demonstreaza persoanele mai in varsta, acestea din urma comportandu-se mult mai responsabil in timpul sofatului. Diferentele de pret sunt destul de generoase, avand in vedere faptul ca o persoana care nu a indeplinit inca varsta de 30 de ani trebuie sa plateasca de trei – patru ori mai mult decat media.

Multi dintre dumneavoastra ar fi surprinsi sa afle faptul ca localitatea intruchipeaza un factor care poate oferi „greutate” financiara politei RCA. Astfel, regiunile, orasele sau localitatile in care statisticile demonstreaza o frecventa mult mai crescuta a accidentelor sunt caracterizate de preturi mult mai ridicate pentru politele de asigurari in a caror posesie ajung locuitorii lor. De asemenea, traficul intens dintr-o anumita arie geografica poate influenta panta financiara ascendenta a unei asigurari, precum si numarul de masini per cap de locuitor. Nu in ultimul rand, daca locuiti in mediul urban inseamna ca pretul politei va creste comparativ cu cel pe care trebuie sa il plateasca  o persoana ce locuieste in mediul rural.

Puterea motorului. In acest caz amplificarea preturilor este un justificabila pentru ca in functie de capacitatea motorului masina este sau nu capabila sa ajunga la o viteza cat mai mare. Din aceasca cauza, soferii care conduc masini puternice vor plati sensibil mai mult decat locuitorii unui oras care apeleaza la o masina urbana mai putin puternica, aceasta din urma generand statistic mai putine daune.

Nu mai este o surpriza faptul ca incepand cu luna ianuarie a anului 2010 sistemul bonus – malus a devenit o regula primordiala pentru societatile de asiguratori in calcularea politelor. Interesant este faptul ca acest sistem poate avea o actiune dubla, el reusind sa va genereze discount-uri majore la asigurarea RCA, dar si scumpiri survenite in urma daunelor pe care le-ati produs din ipostaza de sofer. Istoricul de daunalitate a devenit cel mai puternic factor de pe piata politelor RCA, el aducand deopotriva reduceri de maximum 50 % pentru soferii responsabili, dar si scumpiri ce pot ajunge la 200% pentru aceia care nu sunt incercati de simtul civic in momentul in care se urca la volan.

Asadar, dumneavoastra cunoasteti acum cei patru factori principali care pot influenta asiguratorii in procesul de calculare a tarifului pentru polita RCA si va puteti trasa obiectiv costurile pe care le implica reinoirea asigurarii pentru anul 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *