greva internet

Greva in advertising

Virtual Strike este o initiativa ACC Belgia (Association of Communication Companies). Timp de o saptamana site-urile marilor agentii vor afisa un mesaj comun, cerand respectarea regulilor privind orgnizarea pitch-urilor. Lista participantilor la “greva” contine nume sonore precum: BBDO, Saatchi, McCann, Lowe, JWT sau Ogilvy.

E asta o problema care sa merite un scandal? Da, este. Si in Romania exista obiceiul pitch-urilor gigant, in care inviti toata piata. Si asta este o prostie. Pui o multime de oameni la munca, le ceri sa isi consume resurse, cand tu ai putea de fapt sa alegi o agentie direct sau facand un pitch la care sa inviti doua sau trei agentii.

Este parte din treaba clientului sa se documenteze, sa vada ce agentie i se potriveste ca profil, ca expertiza, ca forta financiara sau de implementare. Este parte din treaba clientului sa hotarasca daca vrea o agentie mare, una medie sau un boutique. Chemand 12 agentii la un pitch (nu e un exemplu ales la intamplare) iti bati joc de munca a 11 dintre ele.

Competition Charter este un document care ar trebui sa reglementeze (in Belgia) regimul pitch-urilor. El a fost semnat (nu si respectat) de marile agentii si de marii advertiseri. In esenta grevistii cer doar respectarea acestei intelegeri.