restaurant

Influenteaza culorile apetitul clientilor intr-un restaurant?

Cu siguranta, raspunsul este unul afirmativ. Nu-i de mirare faptul ca atunci cand servim masa in compania nuantelor aprinse de rosu, verde sau oranj, apetitul nostru capata o amplitudine aparte, intregul preparat ce se afla in fata noastra in momentul respectiv capatand o savoare inedita. Specialistii ne asigura de faptul ca vesela si decoratiunile de pe masa sunt foarte importante, oferind restaurantelor autohtone sansa de a fructifica acest detaliu in folosul lor.

Pornim cu albul imaculat – exceptand faptul ca sunt nelipsite farfuriile albe din vesela unui restaurant bucurestean, acestea pun in valoare foarte bine alimentele, avand un rol de prezentare. Astfel, chiar daca deliciile culinare din farfuria dumneavoastra nu infatiseaza un contrast puternic de culori, asezarea si distributia echilibrata a ingredientelor pe farfurie va conduce la o cu totul alta impresie din partea celui care consuma respectivul fel de mancare, mai ales daca vorbim despre o combinatie fel principal – garnitura. Sa nu mai vorbim de faptul ca ajutorii de bucatar au deprins in cele mai mici detalii nuantele atente ale ornamentarii alimentelor, acestia fiind la orice ora capabili sa aduca un plus de prospetime prin intermediul frunzulitelor de salata sau prin despicatura florala a unei rosii tinere.

O alta explicatie din partea specialistilor se raporteaza la maniera in care percepe organismul nostru culoarea alb, acesta neasimilind-o cu preparate greu de digerat. Nici in momentul in care vorbim despre faina, zahar, smantana sau branzeturi clientii nu spun pas, in special pentru ca lactatele sunt alimente de baza in orice dieta sanatoasa. O alta culoare impresionanta, pe care o utilizeaza bucatarii din restaurantul Acapulco din Ploiesti este  reprezentanta de galbenul ravisant, majoritatea clientilor care s-au delectat cu preparate pe un asemenea fundal coloristic dovedindu-se mult mai impresionati de preparatele pe care le aveau in farfurie.  Alaturi de un ornament floral si de un set rafinat de tacamuri, devine aproape imposibil sa nu consumati intregul deliciu care vi se asaza in fata.

Insa, culoristica veselei poate avea si un efect contrar, specialistii dovedind faptul ca, uneori, oamenii apeleaza la tonuri cromatice inchise pentru a „stavili” apetitul grandios. Asadar, daca exista anumite alimente pe care doriti sa le consumati intr-o cantitate moderata, atunci puteti apela cu incredere la farfuriile inchise la culoare, asa cum sunt cele negre, bleumarin, verde navy sau rosu burgundy. Ideea centrala a acestei filosofii culinare este aceea ca apetitul scade direct proportional cu profunzimea culorii.

Efectul este unul invers, asadar, iar tot mai multe persoane mizeaza pe acest truct in momentele in care aleg sa serveasca la o ora tarzie o friptura impanata sau un desert abundent in ciocolata si alune. Totusi, nu va asteptati ca restaurantele sa abordeze aceeasi tehnica, majoritatea locatilor dorind ca ai lor clienti sa consume cat mai multe preparate din meniul lor imbelsugat. Proprietarii care si-au exploatat putin arta culinara vor stii sa aleaga tonurile incantatoare de oranj, lila sau turquoise pentru a-si impresiona de fiecare data invitatii.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi facuta publica. Required fields are marked *

Poti folosi urmatoare HTML taguri si atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>