intrebare

Intrebari destul de dificil de adresat. Tu cum ai proceda?

Am o dilemă şi nu ştiu ce aş face în următoarea ipostază. Situaţia stă în felul următor.

Să zicem că eşti angajat la stat, într-o instituţie destul de mare cu o grămadă de angajaţi. Ai ceva vechime în instituţia asta. Să zicem vre-o 3 ani. Îi cunoşti cam pe toţi angajaţii pentru că prin natura job-ului tău ai contact aproape zilnic cu ei. Cunoşti şi relaţiile dintre ei atât de rudenie, prietenie, simpatie sau antipatie.

Într-o zi aflii că în instituţia asta se petrec nişte ilegalităţi. Ilegalităţi foarte mari şi foarte grave. De caz penal ca să fiu mai explicit. Tu nu eşti deloc implicat în măgăriile astea, şi nimeni nu ştie că te-ai prins care e faza şi că ai cunoştinţă despre lucrurile care se petrec. Repet, lucruri foarte grave. Problema este că dacă raportezi ceea ce ştii sefului direct sau conducătorului instituţiei rişti să fii şi tu afectat (indirect să zicem) prin desfiinţarea /restructurarea /comprimarea departamentului / compartimentului în care lucrezi şi tu. Ei ce faci în situaţia asta?

Te descarci de stresul zilnic pe care ţi-l provoacă ilegalităţile care se comit riscând totodată să-ţi pierzi şi job-ul şi să-ţi atragi foarte multe antipatii, sau taci mâlc ca şi cum nu ai ştii nimic trăind în continuare cu stresul, dar cu un loc cald şi o ţâţă de supt din sânul statului. Totul se întâmplă într-o perioadă de criză financiară acută, iar postul şi salariul tău sunt destul de bune în această instituţie.

Deci ce faci? Vorbeşti sau taci?