boală prostatită
articolele

Cum de a vindeca prostatita? Cele 10 sfaturi de la experți

Prostatita este o boală inflamatorie care afectează glanda sistemului urogenital masculin și provoacă probleme și disconfort. Cum să tratăm prostatita? Iată 10 sfaturi de la experți!

Prostata este glanda endocrină din sistemul urogenital al bărbaților și, ca toate celelalte părți ale corpului, poate deveni inflamată.

Este important să știți cum să vă dați seama dacă aveți prostatită și ce trebuie să faceți dacă aveți prostata inflamată, pentru a lua măsuri și a evita consecințe și mai grave.

Ce poate provoca prostatita?

Prostatita este o inflamație a glandei endocrine legată de factori și condiții care adesea nu sunt ușor de legat între ele.

De obicei, aceasta poate fi de origine bacteriană, atunci când bacterii precum Escherichia coli se strecoară în cazul unei igiene precare, al unei apărări imunitare scăzute, al unei diete neregulate și al unui stil de viață sedentar.

Prostatita bacteriană poate avea cauze sexuale, atunci când bacteriile pătrund în uretră și sunt împinse spre glandă ca urmare a unui raport sexual neprotejat. Același lucru este valabil și în cazul actului sexual anal.

Inflamația prostatei poate să nu fie legată de afecțiuni evidente, dar este predispusă de constipație, stres, anxietate și alți factori. În acest caz vorbim de prostatita abacteriană.

Cum să vă dați seama dacă aveți prostatită?

Dacă știți cum să recunoașteți ce durere vă provoacă prostata, puteți conștientiza problema și puteți lua măsuri corective. Cum să vă dați seama dacă aveți prostatită?

Gama de simptome este tipică, de la dureri în zona pelviană și perianală și dureri în partea inferioară a spatelui, la nevoia frecventă de a urina și arsuri în timpul urinării, până la incontinență și altele asemenea.

Pentru cei neinițiați, prostatita are și simptome sexuale care afectează intimitatea și relațiile: impotență temporară, disfuncție erectilă și ejaculare dureroasă.

Simptomele apar frecvent în prostatita acută și tind să devină cronice și să persiste luni de zile în prostatita cronică.

tratamentul prostatitei

Cele 10 sfaturi ale experților pentru tratarea prostatitei

Prostatita nu afectează doar bărbații maturi, deoarece stresul și viața nesănătoasă duc adesea la prostatita juvenilă (chiar și sub 40 de ani). De aceea, nu trebuie subestimat.

Ce trebuie să faci dacă ai prostata inflamată? Primul lucru care trebuie făcut este să mergi la un medic care, în funcție de afecțiunea care a declanșat prostatita, va stabili o terapie.

Experții nu numai că prescriu cel mai potrivit tratament (medicamente antiinflamatoare, antibiotice și alfa-litiu), dar oferă și o serie de sfaturi utile pentru tratarea eficientă și rapidă a prostatitei.

  1. Nutriție

Primul sfat de care trebuie să țineți cont în tratarea prostatitei se referă la alimentație: anumite alimente conțin substanțe și compuși care pot combate inflamația și pot controla situația.

În acest sens, alimentele bogate în polifenoli, licopen și izoflavone ajută la stimularea sistemului imunitar. Da la roșii, struguri, soia și ceai verde.

Fructele și legumele bogate în vitamina C, alte vitamine (vitamina A, vitamina E și vitamina D3), zinc și seleniu dezvoltă o acțiune antioxidantă care poate împiedica activitatea radicalilor liberi asupra prostatei. Lumini verzi pentru portocale, spanac, morcovi, ardei, caise, coacăze, kiwi și ulei EVO.

Evitați toate alimentele care ar putea agrava inflamația vezicii urinare și a prostatei: alcool, piper, ardei iute, cârnați, ciocolată, crustacee, pește gras, fructe de mare și fructe de mare.

  1. Hidratare

Hidratarea este importantă pentru a favoriza funcțiile vitale și a menține astfel echilibrul organismului, dar consumul a mai mult de 2 litri de apă pe zi devine esențial în cazul prostatitei.

Cantitatea potrivită de apă poate limita povara urinei asupra prostatei deja inflamate și poate scăpa organismul de bacteriile responsabile.

  1. Fitoterapie

Fitoterapia utilizează proprietățile diferitelor plante medicinale, ingrediente naturale și extracte de muguri pentru a dezvolta o acțiune antibacteriană și antiinflamatoare.

  1. Homeopatie

Homeopatia intră și ea în joc pentru a ajuta bărbații care suferă de prostatită: calmează simptomele și acționează asupra inflamației.

De exemplu, cei care suferă de urinare frecventă, disconfort în timpul urinării și presiune în zona perianală pot folosi medicamente homeopate pe bază de Saw palmetto.

Și din nou, dacă bărbatul simte dureri intense și urinarea este rară, dar însoțită de urme de sânge, atunci se poate folosi Chimaphila Umbellata.

  1. Suplimente naturale

Suplimentele naturale înglobează cele mai bune plante medicinale, condimente și, în general, darurile Mamei Natură pentru a trata prostatita sau pentru a ajuta la tratamentele medicamentoase.

Există multe tipuri diferite de suplimente pe piață pentru a trata prostatita și pentru a îndepărta simptomele prin remedii naturale.

Printre cele mai bune produse pentru gestionarea prostatitei cu remedii naturale se numără Prostaline, care poate trata prostatita acută și cronică.

O altă formulă deosebit de eficientă este Urotrin, suplimentul cu extract de urzică, mușețel, merișor și pin, care menține simptomele sub control și susține tratamentele medicamentoase.

Eronex promite să vindece prostatita și să rezolve simptomele sexuale, restabilind o mai bună circulație a sângelui și îmbunătățind performanța sub cearșafuri.

de prostatită
  1. Exerciții specifice

Prostatita poate fi gestionată prin exerciții de întărire a mușchilor pelvisului. Acestea pot fi efectuate în picioare sau culcate, dar principalul lucru este să se avanseze rotația bazinului împreună cu exerciții de respirație (inspirație și expirație profundă).

Un exercițiu deosebit de eficient constă în a sta în poziție verticală, a inspira, a roti pelvisul înainte, a expira și a roti înapoi.

Alternativ, se poate sta pe mâini, genunchi și picioare, se pot contracta mușchii abdominali, se poate inspira și expira și se poate arcui coloana cervicală în sus.

  1. Tehnici de respirație

Tehnicile de respirație împrumutate din yoga sau alte discipline de meditație sunt utile pentru antrenarea mușchilor pelvieni, dar pot fi folosite și pentru a se reconecta cu sine și a alunga stresul (un factor predispozant).

  1. Curățarea colonului

Remediile naturale pentru curățarea colonului sunt un adevărat panaceu în cazul prostatitei de origine bacteriană. De ce? Curățarea pereților colonului favorizează eliminarea tuturor substanțelor care ar putea polua și glanda prostatică.

  1. Regularizarea activității intestinale

Consumul de alimente bogate în fibre și administrarea de probiotice ajută la regularizarea activității intestinale și la reechilibrarea microbiotei intestinale. Scopul este de a evita episoadele de constipație și diaree care favorizează trecerea coloniilor bacteriene din intestin în glanda prostatică.

  1. Activitatea fizică

Activitatea fizică sau antrenamentul aerobic încurajează circulația sângelui în zona perineală (de la organele genitale până la anus) și reduce inflamația prostatei.

Renunțarea la un stil de viață sedentar promite să întărească sistemul imunitar, să reechilibreze balanța hormonală și să îmbunătățească activitatea organelor.

În acest sens, ar fi bine să evitați activitățile pe bicicletă sau pe o bicicletă de exerciții, deoarece stresul terenului și/sau mișcarea ar putea provoca microtraumatisme în zonă și ar putea favoriza inflamația.

simptome de prostatită

Concluzie

Inflamația prostatei nu trebuie subestimată, deoarece poate îngreuna desfășurarea chiar și a activităților normale. Câteva exemple? Să lucrezi multe ore la un proiect.

Sfaturile experților pentru tratarea prostatitei ajută la ținerea la distanță a simptomelor, la înfrângerea procesului inflamator în curs și la susținerea posibilelor terapii.

Author

Deliu-Victor Matei
Prof. Dr. Deliu-Victor Matei - primul urolog roman care a efectuat peste 1000 de operații robotice cu platforma da Vinci. Formarea academica a realizat-o la Cluj (primii 5 ani) si a desavarsit-o la Roma, in 1991, pe langa Facultatea de Medicina si Chirurgie „Agostino Gemelli” a Universitatii Catolice „Sacro Cuore”. Specialitatea in Urologie a obtinut-o tot la Roma, in 1996, iar titlul de Doctor in Stiinte medicale (PhD) in 2013, pe langa UMF Iuliu Hatieganu din Cluj cu o dizertatie asupra subiectului „Implementarea chirurgiei minim-invazive intr-o tara in curs de dezvoltare”. Si-a format expertiza lucrand la Institutul European de Oncologie din Milano – Italia, obtinand o experienta deosebita in chirurgia uro-oncologica – dupa efectuarea a mai mult de 4000 proceduri incluzand PESTE 1000 DE INTERVENTII ROBOTICE cu platforma Da Vinci – Intuitive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *