Fazele de dezvoltare
articolele

Până la ce vârstă poate crește penisul?

Penisul, la fel ca toate celelalte organe din corpul nostru, suferă o evoluție în timp care duce la o creștere progresivă a dimensiunii și funcționalității.

Este suficient să spunem că un copil de o lună are, în general, un penis cu o lungime cuprinsă între 3 și 4 cm, în timp ce la adulți dimensiunea medie a unui falus erect este de aproximativ 13 cm.

Acestea fiind spuse, creșterea penisului nu are loc pe tot parcursul vieții, ci doar până la un anumit punct.

Prin urmare, să trecem direct la acest articol pentru a vedea până la ce vârstă poate crește penisul.

Fazele de dezvoltare a penisului

Fazele de dezvoltare a penisului încep odată cu pubertatea, adică într-o perioadă cuprinsă, de obicei, între 10 și 14 ani pentru bărbați, și continuă până la vârsta de 20 de ani.

Totuși, chiar și în această perioadă, se pot distinge cel puțin trei faze:

  • Faza întâi (de la aproximativ 10 la 14 ani): penisul crește în dimensiune, apare părul pubian și testiculele încep să se dezvolte;
  • Etapa a doua (15-16 ani): organul masculin continuă să crească în lungime și lățime;
  • Etapa a treia (17-20 de ani): falusul își încheie faza de creștere, devenind ceea ce va fi organul la individul adult.

Evident, în timpul acestor trei faze are loc, de asemenea, o rafinare a funcțiilor organului, inclusiv, de exemplu, a capacității ejaculatorii, care începe în jurul vârstei de 12 ani și se finalizează, din nou, în jurul vârstei de 20 de ani.

Sperma masculină (sperma) devine fertilă, de fapt, numai după pubertate. Deși băieții mai tineri pot avea erecție și, în unele cazuri, chiar ejaculare, lichidul emis în timpul acestor experiențe inițiale nu conține spermă.

Spermatogeneza, adică producerea de spermatozoizi utili pentru reproducere, începe numai atunci când organismul masculin începe să producă testosteron, adică nu înainte de vârsta de 13 sau 14 ani.

dezvoltarea penisului

Sunteți de mărimea potrivită?  

Toți bărbații sunt, mai mult sau mai puțin, preocupați de mărimea penisului lor. Cu toate acestea, trebuie spus că, în multe cazuri, aceste preocupări sunt deplasate.

Un penis mic, pentru a fi considerat „sub standard” și, prin urmare, nepotrivit pentru funcția sexuală, trebuie, de fapt, să fie mai mic de 4 cm (7,50 cm în cazul unui penis în erecție).

Atunci când apar aceste condiții, vorbim de un „micropenis”, o situație care, din fericire, este destul de rară și care poate fi rezolvată doar prin intervenție chirurgicală sau plastică.

Dorind totuși să avem un termen de comparație, este util să știm că:

  • Majoritatea bărbaților „normotizați” au un penis neerect de aproximativ 9 sau 10 cm (13 cm în cazul unui penis în erecție);
  • Bărbații „superdotați”, adică cei cu un penis în erecție de peste 16 cm, reprezintă o minoritate distinctă, adică doar 5% din populația masculină.

În mod evident, pe lângă lungime, trebuie să se țină cont și de lățimea sau circumferința falusului în scopuri estetice (dar mai ales pentru a obține o mai mare satisfacție sexuală).

O dimensiune medie în acest caz este de aproximativ 9 cm în diametru pentru un penis neerect și de 12 cm pentru un penis erect.

Acestea fiind spuse, este adevărat că există întotdeauna mulți bărbați care, deși sunt normali, își doresc totuși să aibă un penis mai lung.

În aceste cazuri, deoarece nu afectează posibilitatea de a avea o viață sexuală, operațiile mai invazive de alungire a penisului, cum ar fi faloplastia, care implică numeroase efecte secundare, nu sunt în mod clar recomandate.

Cu toate acestea, este posibil să se opteze pentru metode de mărire a penisului mai puțin sau deloc invazive, cum ar fi:

  1. Infiltrații de acid hialuronic sau materiale de umplere pe penis;
  2. Pompele sau extensoarele peniene;
  3. Gimnastică manuală (Jelqing) pentru penis, cu sau fără greutăți;
  4. Utilizarea de medicamente pentru mărirea penisului.
  5. Utilizarea unei creme pentru mărirea penisului, cum ar fi acestea

Aceste metode, deși nu pot face minuni, pot garanta totuși o creștere de câțiva centimetri atât în lungime, cât și în circumferința membrului, îmbunătățind în același timp funcția reproductivă și sexuală, mai ales în cazul suplimentelor alimentare sau al pastilelor pentru penis.

viața sexuală

Până la ce vârstă crește penisul?      

Să încercăm acum să dăm un răspuns definitiv la întrebarea „până la ce vârstă crește penisul”.

Primul lucru care trebuie spus este că penisul face parte din categoria caracteristicilor sexuale secundare, la fel ca și organele genitale externe și glandele mamare la femei. Alături de penis, modificarea corzilor vocale și apariția părului pe piept, pe față și în zona pubiană sunt caracteristici sexuale secundare la bărbați.

În plus față de dezvoltarea acestor caractere, în timpul pubertății, există, de asemenea, o creștere a caracterelor sexuale primare, care la bărbați sunt gonadele (testiculele), destinate producerii spermatozoizilor necesari pentru fertilizare, iar la femei ovarele.

Tot acest proces care duce la evoluția caracterelor sexuale primare și secundare, atât la bărbați, cât și la femei, coincide, bineînțeles, cu debutul pubertății, adică atunci când organismul începe să secrete hormoni sexuali: testosteron la bărbați și estrogen la femei.

În această perioadă, la băieți, observăm schimbarea vocii, apariția mustății și a bărbii, precum și o întărire a formei fizice. În același timp cu acest proces „extern”, la nivel „intern”, adică la nivelul caracterelor sexuale primare și secundare, au loc toate schimbările corespunzătoare.

De fapt, în timpul pubertății, dezvoltarea penisului este finalizată atât din punct de vedere anatomic (dimensiunea gonadelor și a scrotului), cât și funcțional (capacitatea de ejaculare).

Având în vedere că perioada pubertară, la bărbați, începe mai mult sau mai puțin în jurul vârstei de 10 ani și se termină în jurul vârstei de 20 de ani, putem afirma cu siguranță că organul sexual masculin poate suferi modificări în creșterea sa până la această vârstă.

Acest lucru explică, de asemenea, de ce aproape toate remediile de mărire a penisului, de la faloplastie la extensoarele peniene și viagra naturală, nu sunt recomandabile înainte ca faza pubertară să se fi încheiat și penisul să fi căpătat dimensiunea sa completă.

Numai în anumite cazuri, de exemplu la copiii cu un penis mai mic de 2,5 cm la naștere sau la copiii prepuberali cu un penis mai mic de 3,5 cm, se poate efectua un tratament cu testosteron.

Author

Cătălin Belinski
Un medic care s-a realizat prin propriile alegeri, inclusiv prin dezvoltarea și profesia sa în România. El emană o mare încredere și siguranță - calități pe care orice pacient dorește să le vadă la medicul său. Dr. Cătălin Belinschi, medic primar urolog specializat în sexologie și abilitat în ecografie generală și litotripsie extracorporală. Conduce Secția de Chirurgie Urologică a Spitalului Clinic de Urgență al Ministerului Administrației și Internelor "Prof. Dr. Dimitrie Gierota" din București, precum și Asociația Română de Medicină Sexuală (AMSR), este membru al Grupului Medical MedLife Grivița Hyperclinic și membru al ARU (Asociația Română de Urologie), ESSM (Societatea Europeană de Medicină Sexuală), EAU (Asociația Europeană de Urologie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *