arterială ridicată și hipertensiunea
articolele

Tensiunea arterială ridicată și hipertensiunea arterială: cauze, valori și remedii

Tensiunea arterială ridicată pune presiune asupra sistemului cardiovascular și devine o problemă dacă se transformă într-o afecțiune permanentă. Dar care sunt cauzele hipertensiunii? Poate fi gestionată cu remedii naturale?

Primul lucru care trebuie știut este că tensiunea arterială poate fi considerată forța cu care sângele este pompat în vasele de sânge de către inimă.

Măsurarea tensiunii arteriale este singura modalitate de a afla dacă aveți tensiune arterială ridicată și de a evita chiar și boli cardiovasculare grave, cum ar fi infarctul și accidentul vascular cerebral.

Tensiune arterială ridicată și hipertensiune arterială

Când vine vorba de tensiune arterială ridicată și hipertensiune arterială, există riscul de a confunda semnificația și de a nu înțelege când trebuie să se ia măsuri de remediere.

În primul rând, tensiunea arterială poate varia pe parcursul zilei în funcție de anumite situații: dacă faceți măsurătoarea dimineața, aveți un moment de agitație sau beți ceai sau cafea cu puțin timp înainte.

Din acest motiv, o „tensiune arterială ridicată” nu indică întotdeauna o situație hipertensivă și ar trebui să dea alarma.

Dar ce este atunci hipertensiunea? Este o afecțiune în care valorile maxime ale tensiunii arteriale sunt întotdeauna peste valorile optime identificate de OMS.

cauze hipertensiunea arterială

Hipertensiune arterială: Cauze

Hipertensiunea poate fi cauzată de diverși factori preexistenți, cum ar fi istoricul familial, problemele hormonale, bolile congenitale și consumul de alcool, droguri și alte substanțe hipertensive.

Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, hipertensiunea arterială este cauzată de un comportament și obiceiuri proaste, inclusiv de supraponderabilitate, sedentarism, o dietă proastă, fumat și stres.

Problema este că hipertensiunea arterială este un dușman tăcut, care nu are simptome evidente și care riscă să dăuneze sănătății dacă nu este gestionat corespunzător.

Doar rareori, de fapt, hipertensiunea arterială dă simptome precum dureri de cap, iritabilitate, oboseală și palpitații care pot accelera diagnosticul.

Valori normale

OMS a identificat valorile optime pentru presiunea sistolică (atunci când sângele este pompat de inimă) și presiunea diastolică (cea mai mică valoare atinsă atunci când mușchiul cardiac se relaxează).

Cum vă puteți da seama dacă sunteți hipertensiv? În cazul în care valorile măsurate nu corespund tensiunii arteriale ideale: 130-85 mmHg.

Peste aceste valori, se poate vorbi de hipertensiune arterială: prehipertensiune (139-89 mmHg), hipertensiune în stadiul I (159-99 mmHg), hipertensiune în stadiul II (160-100 mmHg) și hipertensiune severă (180-110 mmHg).

Cum de a reduce tensiunea arterială ridicată?

Cazurile ușoare de hipertensiune arterială pot fi gestionate prin schimbarea obiceiurilor și a stilului de viață și prin folosirea câtorva remedii naturale.

Stil de viață

Modificările stilului de viață pot fi suficiente pentru a reduce tensiunea arterială și a o readuce la valorile optime.

Valori normale

În gestionarea hipertensiunii arteriale, dieta joacă un rol esențial. Ce să mănânci pentru a scădea tensiunea arterială? Spuneți doar da fructelor, legumelor și cerealelor integrale și limitați consumul de potasiu și sare.

Dieta unei persoane hipertensive nu este prohibitivă. Ce brânzeturi pot fi consumate cu tensiune arterială ridicată? Undă verde pentru crescenza, stracchino, ricotta, robiola sau Grana Padano.

Specialiștii recomandă practicarea unei activități fizice și a unor exerciții pentru scăderea tensiunii arteriale ridicate luate din yoga pentru a pierde în greutate, a reduce colesterolul și a scăpa de stres.

De asemenea, ar fi bine să limitați sau să eliminați fumatul, deoarece acesta este responsabil de creșterea tensiunii arteriale.

Odihna și revenirea la o rutină normală de somn/veghe poate fi, de asemenea, utilă pentru a evita deteriorarea vaselor și creșterea tensiunii arteriale.

Remedii naturale

Oricine se întreabă cum să scadă tensiunea arterială ridicată prin metode naturale trebuie să știe că poate acționa pe mai multe fronturi, cel al alimentelor, al condimentelor și al ierburilor și cel al suplimentelor pentru scăderea tensiunii arteriale.

Metode naturale

Remediile bunicii sunt eficiente atunci când vine vorba de gestionarea cazurilor mai puțin severe de hipertensiune arterială și de evitarea consecințelor grave.

Printre cele mai populare remedii se numără lămâia (crește elasticitatea vaselor și reduce presiunea) și usturoiul (dilată vasele și subțiază sângele).

O infuzie de tei poate fi utilă și pentru scăderea tensiunii arteriale, datorită capacității plantei de a subția sângele și de a acționa ca vasodilatator.

Unul dintre cele mai eficiente remedii pe bază de plante este păducelul, deoarece poate îmbunătăți activitatea cardiacă și dilată arterele.

Și, din nou, sunătoarea poate fi folosită ca vasodilatator și regulator al sistemului cardiovascular, în timp ce coada-calului poate fi folosită pentru capacitatea sa de purificare a fluxului sanguin.

Suplimente

Există multe suplimente pe piață care sunt formulate pentru a ține hipertensiunea la distanță și pentru a reduce valorile.

Printre cele mai bune suplimente se numără formulele naturale care combină anumiți excipienți cu acțiunea antihipertensivă într-un mod funcțional.

Unul dintre cele mai populare produse este Normalife, un supliment natural formulat pentru a reduce colesterolul „rău”, care este responsabil pentru creșterea tensiunii arteriale.

Colesterolul tinde să se fixeze pe vasele de sânge, modificându-le structura și flexibilitatea și împiedicând circulația sângelui.

Practic, prin scăderea colesterolului cu ajutorul unor ingrediente naturale, acest supliment scade și tensiunea arterială.

Un alt supliment natural care nu trebuie ratat pentru a ține hipertensiunea sub control este Cardioactive.

Acest produs cu păducel, cardiac comun, sunătoare, tei și coada-calului dezvoltă o dublă acțiune: pe de o parte scade tensiunea arterială ridicată, iar pe de altă parte reduce nivelul ridicat de colesterol.

hipertensiunea arterială

Concluzie

Tensiunea arterială ridicată poate deveni periculoasă dacă nu este gestionată în timp util și eficient, ceea ce nu înseamnă neapărat scăderea hipertensiunii cu medicamente.

Suplimentele naturale ajută la menținerea la distanță a valorilor ridicate ale tensiunii arteriale și la aducerea sub control a situației. Toate acestea fără riscuri, efecte secundare sau contraindicații.

Author

Simona Vișoiu
Medic specialist cardiolog, cu competență in ecocardiografie transesofagiană (specială) și ecografie vasculară. Formare în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Bucucuresti si este doctorand și asistent de cercetare în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București. Este membră al Consiliului de Genomică Cardiovasculară al Societății Europene de Cardiologie, având ca arie de interes: cardiomiopatii, boli cardiace genetice, insuficiența cardiacă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *