Prelungirea duratei de folosire a bateriilor camerei foto

Daca ati observat, bateria aparatului de fotografiat digital, fie el Canon, Nikon, Sony sau de la orice alt producator, nu dureaza atata timp cat eram obisnuiti, ceea ce nu este o surpriza. Bateriile reincarcabile au tendinta de a pierde capacitatea lor de a detine o incarcare completa, pe masura ce timpul trece si sunt  reutilizate. Pierderea puterii bateriei aparatului digital este o problema frustranta, mai ales daca sunteti atentionati “baterie goala” chiar cand va pregatiti sa faceti o fotografie importanta sau cand participati la un curs de fotografie in plina desfasurare. Urmatoarele sfaturi si trucuri ar trebui sa va ajute sa prelungiti durata de folosire a bateriilor camerei dvs. foto.

1. Daca aparatul de fotografiat are un vizor optic (fereastra mica la partea din spate a aparatului de fotografiat care se poate utiliza pentru a crea imagini), puteti dezactiva ecranul LCD si utilizati numai vizorul. Ecranul LCD are nevoie de putere mare.

2. Incercati sa evitati utilizarea blitz-ului, daca este posibil. pentru ca deasemenea acesta consuma bateria rapid. Evident, exista unele situatii in care este necesar pentru a crea fotografia, dar, daca puteti face imaginea cu blitz-ul oprit, veti economisi energia acumulatorului.

3. Nu petreceti prea mult timp cu revizuirea fotografiilor. Cu cat aveti ecranul LCD activ, in timp ce nu faceti fotografii, cu atat mai repede acumulatorul dvs. se va scurge in comparatie cu numarul de fotografii pe care il puteti face per acumulator incarcat. Petreceti timpul pentru revizuirea fotografiilor mai tarziu, cand va intoarceti acasa si aveti o baterie proaspat incarcata, sau le-ati salvat pe calculator.

4. Utilizati caracteristica de economisire a aparatului de fotografiat. Da, sunt de acord ca aceasta caracteristica poate fi extrem de enervanta de cele mai multe ori, ca aparatul de fotografiat intra in modul “sleep”, atunci cand nu ati folosit-o pentru o perioada stabilita de timp. Cu toate acestea, ea functioneaza pentru a economisi energia acumulatorului. Pentru a obtine cea mai buna economisire a puterii bateriei, setati modul de “somn” pentru a castiga timp cat mai repede posibil. Cu unele camere, acest lucru poate fi realizat dupa cel putin 15 sau 30 secunde de inactivitate.

5. Reduceti nivelul de luminozitate a LCD-ului, in cazul in care aparatul de fotografiat permite acest lucru. Un LCD mai luminos consuma mai repede bateria. O reducere a luminozitatii LCD-ului face un pic mai dificila vizibilitatea, in special in lumina puternica a soarelui, dar aceasta va contribui la extinderea vietii bateriei dumneavoastra.

6. Daca aveti optiunea de a face cateva fotografii cu aparatul de fotografiat conectat la o priza de perete, utilizati aceasta optiune pentru a economisi energia acumulatorului.

7. Nu credeti brosura fabricantului despre cat de mult vor supravietui bateriile. Atunci cand se face testarea vietii bateriei aparatelor de fotografiat, majoritatea producatorilor vor efectua masuratorile lor in conditii perfecte, ceva ce nu se poate reproduce in lumea reala. Daca sunteti capabil sa realizati cel putin 75% din durata de viata  pe care producatorul o sustine, este un bun punct de pornire.

8. Pentru a obtine viata mai lunga la bateriile camerei dvs., nu credeti in mitul care spune ca ar trebui sa se scurga complet bateria inainte de reincarcare acesteia. In realitate, o baterie are “X” numar de ore de utilizare in ea. Folositi bateria in mod normal, si atunci cand bateria are nevoie de incarcare sau cand ati terminat, o incarcati. O incarcare partiala nu va afecta semnificativ durata de viata a bateriei.

9. Nu decuplati aparatul de fotografiat on si off in mod repetat. De fiecare data cand reporniti cele mai multe camere, un ecranul introductiv va aparea pentru cateva secunde. Desi acest lucru nu dureaza mult timp, daca pornisi si opriti aparatul de fotografiat de 10 ori, veti pierde cel putin un minut de baterie, care poate fi diferenta dintre prinderea unei ultime fotografii si a vedea mesajul “baterie goala”. Utilizati modul de “somn”, despre care am discutat mai devreme.

10. In cele din urma, deoarece toate bateriile reincarcabile au tendinta de a detine din ce in ce mai putina energie, pe masura trecerii timpului, poate pur si simplu doriti sa achizitionati un al doilea set de acumulatori si sa il aveti incarcat si disponibil. Considerati-l o copie de rezerva sau “o polita de asigurare” a fotografiilor dvs.