intrerupatoare instalatii electrice

Prize & intrerupatoare – ce folosim pentru o instalatie electrica „a la carte”?

Prizele

Daca un lucru este cert, atunci ar trebui sa intelegeti faptul ca aveti nevoie de prize rezistente, confectionate din materiale de inalta calitate pentru a putea conecta mai multe dispozitive electronice in acelasi loc. In acest caz, de evitat sunt modelele confectionate din plastic, care nu doar ca nu ofera designul pe care vi l-ati fi dorit, ci sunt si foarte putin durabile, numeroase fiind situatiile in care ele s-au topit. De ce se intampla acest lucru? O explicatie ar fi faptul ca se suprasolicita priza respectiva prin intermediul puterii care ii depaseste capacitatea.

Pornind de la acest fapt, cele mai folosite pentru instalatii electrice ajung sa fie prizele confectionate din ceramica, avantajul principal fiind faptul ca ofera un plus de siguranta proprietarilor. Insa, inainte de intra in posesia acestor modele, de stiut este faptul ca tendintele se schimba intr-o maniera constanta, specialistii aducand pe o pozitie privilegiata in momentul de fata  si prizele confectionate din plastic ignifug.

Montajul prizelor

Unde pot fi montate prizele? In orice incapere, cu exceptia celor care prezinta un grad sporit de umiditate. Nu se recomanda montarea prizelor in bai, doar in cazul in care specialistul ii adauga fiecareia un transformator. Rolul transformatorului este acela de a-i reglementa maximul puterii la o valoare care nu depaseste 15 W.

Intrerupatoarele

O succinta clasificare a intrerupatoarelor aduce in prim plan modelele basculante, declansate prin intermediul procesului de rotatie, ele fiind adaptate la o maneta rotativa. Un alt model tot mai apreciat este cel tip „cumpana”, pentru a-i schimba pozitia de pe ON/OFF fiind suficient sa ii atingeti marginile laterale.

In societatea de astazi, cele mai ravnite sunt asa – zisele intrerupatoare inteligente, ele reusind sa ofere luminii o intensitate variabila,  asta in incaperea in care sunt montate. De departe, inovatia absoluta in domeniul intrerupatoarelor este reprezentata de modelele cu senzori, ele declansandu-se doar in momentul in care o persoana patrunde in aria in care sunt montate.

Montajul intrerupatoarelor

Despre montajul intrerupatoarelor nu se pot afirma foarte multe lucruri, ci doar faptul ca este necesar sa verificati avizele de bransament inainte de a opta pentru varianta dorita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *