Tu unde te vezi peste 5 ani?

Aseara, la Internet Lynx, emisiunea moderata de Alexandru Negrea la Radio Lynx, erau ironizati (bland) angajatorii care pun intrebarea din titlu la interviuri. Cum sunt si eu unul dintre ei m-am gandit sa o explic.

Nu astept ca raspuns la intrebarea asta un raspuns foarte strict sau un Gantt. Imi place insa cand descopar  un om care are o viziune, care a facut macar o data efortul de a face o astfel de proiectie si care este capabil sa o povesteasca coerent. In fond este unul dintre lucrurile pentru care suntem platiti intr-o agentie de PR: sa spunem povesti elaborate si convingatoare (printre altele despre planuri si viziuni).

No plan of operations extends with certainty beyond the first encounter with the enemy’s main strength”. Este unul dintre citatele mele favorite, iar autorul este unul dintre parintii strategiei militare moderne, Helmuth Von Moltkeun obsedat al planificarii strategice. De ce facea el planuri, stiind ca ele nu vor supravietui in momentul implementarii? Pentru ca exercitiul de a construi ipoteze despre cum vor merge lucrurile te pregateste pentru viitor. Micsorezi numarul de scenarii care te-ar putea surprinde, pregatesti reactii pentru o multime de contexte, identifici riscuri. Iti este cu mult mai usor sa ai un raspuns, chiar si la o situatie pe care nu ti-ai imaginat-o.

Intrebarea cu “5 ani” este minunata in simplitatea ei. Mai mult de jumatate dintre intervievati, la nivelul de juniori, se blocheaza in fata ei.

(Daca sunteti pasionati/preocupati de comunicarea online va recomand emisiunea. Eu mi-am notat aseara doua idei interesante in carnetelul cu idei interesante.)