Malcolm Gladwell

10.000 de ore pana la excelenta

In perioada asta, la sarmale (fierte in vin, a la Pastorel Teodoreanu), ma pun la punct cu restantele la lecturi. Am tot auzit vorbindu-se despre cartile lui Malcom Gladwell, dar cum sufar de o usoara autori-la-moda-fobie nu m-am apropiat de ele. Pana la urma am cumparat “Exceptionalii” (”Outliers” in original), doar pentru ca am dat peste prefata scrisa de Sorin Tranca.

Scurt preambul. Eram (si mai sunt) un sustinator al datului natural, talentului, calitatilor native, etc. Desigur, educate, imbunatatite, rafinate. Chiar si a mea istorie profesionala imi confirma ipotezele. Pentru ca sunt foarte talentat (scuzati lipsa de modestie, e doar in scopul demonstratiei) am reusit sa ajung intr-o multime de locuri si sa fac o multime de lucruri fara sa imi propun de fapt asta. Singurul plan de cariera pe care l-am avut vreodata presupunea sa ma fac bodyguard si atat. (Nu e o gluma, jur!)

Malcolm Gladwell spune, in esenta, ca aceste calitati native sunt indispensabile, dar nu fac in niciun fel diferenta intre indivizi. Mai mult, nu fac diferenta intre ratare si succes.

Gladwell trece prin mai multe corelatii statistice si biografii de celebri (Bill Gates, Mozart, Beatles, Steve Jobs, Hewlett, Bill Joy si altii) ca sa demonstreze ca drumul spre succes e influentat in special de familie, perioada istorica in care te nasti, mostenire culturala, educatie. Bun, sunt informatii de bun simt, dar el construieste un sistem de un determinism extrem, care contrazice orice urma de idee romantica despre geniul care razbate peste toate si oricand.

Pentru Gladwell un Bill Gates nascut cinci ani mai devreme sau mai tarziu era un contabil foarte priceput la Excel.

Sunt multe idei de urmarit in carte, dar cel mai mult m-a marcat o demonstratie (bine impanata cu statistici) care spune ca ai nevoie de 10.000 de ore de exercitiu, ca sa atingi excelenta intr-un domeniu dat. Peste talent, simplifica el, asta e tot: sa muncesti in jur de 10 ani si sa atingi cele 10.000 de ore. Atunci creierul iti va fi format astfel incat sa poti sa spui ca esti un expert in ceva. Daca la cateva dintre ipoteze am indoieli, cu asta sunt perfect de acord.