izgnanie - the banishment

Eroarea unor bloggeri

Surorile Marx dezbateau, acum ceva vreme, chestiuni cinematografice. Raspundeau la o leapsa pe tema “cele mai tari Filme, din 2000 incoace”. Desi sunt femei, surorile sus-mentionate au pareri si pozitii demne de luat in seama despre o multime de subiecte, motiv pentru care le recomand cu entuziasm oricui. Ca lectura. La filme insa…

Pai se poate doamnelor sa puneti botul (imi scuzati colocvialismul) la toate americanismele si toate pseudodogmismele. Se poate sa avem pretentia ca insiram filme bune si ignoram complet Marea Scoala Rusa? Eu stiu ca istoric rusii nu sunt prietenii nostri cei mai buni, dar la povestea asta cu artele sunt de neocolit. (De fapt cred ca si istoric tot asta e problema: sunt de neocolit.)

Pentru ca sunt un om bun m-am gandit sa intervin si sa va dezgrop din eroare. Cele mai bune filme facute in noul secol sunt mai multe, dar sigur de pe lista nu pot sa lipseasca urmatoarele:

Izgnanie (2007) – Andrei Zvyagintsev

Vozvrashchenie (2003) – Andrei Zvyagintsev

12 (2007) – Nikita Mihalkov, un remake dupa 12 Angry Men (1957), al lui Sidney Lumet, alt film tare, dar hors concours.

Leapsa porneste, inteleg, de la Tlon Society. Au mai raspuns la ea Me(vedeti ca va primeste pe blog cu Rammstein) si Veone. Tot in eroare si ei. Evergreen are un raspuns corect: Katyn de Andrzej Wajda. A facut el si mai bune, dar dupa anul 2000 nici “bun” nu mai inseamna ce insemna odata.

Deea baga si Ostrov (Pavel Lunghin) pe lista. Eu l-am inghitit greu (am niste dificultati cu subiectul) si nu stiu ce sa zic despre el. Dar stiu si cativa oameni care ar zice ca merita sa fie in top.

Iacata s-au facut cinci. Miraculoasa inventie blogosfera.