În afara biroului: Stresul și seninătatea

Grégoire Epitalon, asociat în firma de consultanți LBMG, care ajută companiile mari să implementeze conceptul de teleworking, a văzut multe lupte cuvinovăția. „Gluma„ bucură-te de vacanța ta ” unui coleg care urmează să lucreze de acasă a doua zi este, din păcate, destul de comună și spune multe…” Această înțelegere pare să contravină entuziasmului pe care îl inspiră munca. În 2018, în sectorul privat, 29% dintre lucrători au lucrat de acasă ocazional sau regulat și a fost de 25% în 2017, potrivit unui sondaj realizat de o firmă franceză IFOP pentru Malakoff Médéric Humanis și publicat în februarie 2019.

Toți tinerii intervievați pentru acest articol au considerat munca de acasă ca o mare oportunitate organizațională. Vă permite să păstrați echilibrul între viața profesională și personală în funcție de obligațiile fiecăruia – o programare medicală, bonă care trebuie să plece mai devreme, un tren, etc. Conform acestui studiu, 85% dintre lucrători au câștigat „un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală” și au observat că erau mai puțin obosiți și mai motivați. În general, poate fi o modalitate excelentă de a crește productivitatea și de a se putea concentra pe subiecte specifice, departe de haosul biroului.

Vedem oameni care încearcă să-și dovedească angajamentul prin faptul că sunt „prea-prezenți” online. Totuși, datorită culturii franceze de birou, a lucra departe de manager nu se face întotdeauna fără probleme. În primul rând, există „teama de a fi uitat”, explică Aurélie Leclercq-Vandelannoitte, cercetătoare de la Centrul Național de Cercetare Științifică, profesor în LEM / leseg și specialist în evoluția muncii și a managementului. „Oamenii se tem că nu vor mai ieși în evidență în ochii colegilor sau ai șefilor și, prin extensie, se tem de inegalitate în modul în care sunt tratați, în ceea ce privește promoțiile, progresul, recunoașterea muncii lor și așa mai departe. De aici tendința de a lucra de acasă, pentru a arăta că „non-prezența” în birou nu înseamnă neapărat „absență”. ”

Unii oameni chiar se fac vizibili. „Vedem că oamenii încearcă să-și demonstreze angajamentul prin faptul că sunt„ prea prezenți ”atunci când trimit e-mailuri sau folosesc mesagerie instantanee, mergând online dincolo de orele de muncă, foarte devreme sau foarte târziu, într-o dovadă că se angajează pentru slujbă, „, Adaugă Aurélie Leclercq-Vandelannoitte. Pe lângă această frică de a dispărea de pe ecranul radarului, puteți adăuga un sentiment de recunoștință pentru un avantaj acordat. „Se simt destul de des în datorie pentru încrederea pe care au primit-o compania sau managerii lor”, consideră cercetătorul.