Ion si Doina Aldea- Teodorovici

Ion si Doina Aldea- Teodorovici- apostolii romanismului

In noaptea de 29 spre 30 octombrie se implinesc 20 de ani de cand cei doi au plecat prea repede dintre noi. Lupta pentru revenirea la grafia latina si limba romana, in RSS Moldoveneasca( actuala Republica Moldova), pentru independenta fata de URSS, si unirea cu Romania, s-a dus pe muzica celor doi.

Melodii precum: ” Eminescu”, ” Trei culori”( a nu se confunda cu cealalta melodie), ” Lasati-ne in legea noastra”, ” Suveranitatea”, si multe altele, erau pe buzele tuturor celor care simteau romaneste. Dupa revolutia din 1989 au fost cunoscuti si in Romania.  Au cantat la Marea Adunare Nationala din 27 august 1991, atunci cand s-a proclamat independenta Republicii Moldova, si apoi au plecat la Festivalul de la Mamaia, unde Doina afirmat:”Vin aici direct din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, să vă aduc salutul libertății noastre“.

Au cantat si la Cerbul de Aur din 1992. In urma unui tragic accident de masina, petrecut in localitatea Cosereni, cei doi mor , lasand in urma un copil orfan, Cristofor,  dar si nenumarate melodii. Moartea celor doi a fost conceputa ca o tragedie nationala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *